مهارتهایی که هر کسی در هر شغلی به آنها نیاز دارد .(مهارت پنجم)
🔻
5-تفکرارزشی
احتمالاً می دانید که در فرآیند مدیریت استراتژیک و در زمان تدوین چشم انداز و استراتژی ها، ارزش ها در کنار ماموریت و چشم انداز پررنگ ظاهر می شوند. مفهوم ارزش ها بدین معنی است که ما در سازمان/خانواده/کسب و کار و ... می توانیم خود را برای آینده آماده بکنیم ، اگر به ارزش ها اعتقاد داشته باشیم .
مثال:قصد خرید خانه داریم و با محدودیت بودجه ای500 میلیون تومانی مواجه هستیم . خود همین محدودیت تعداد خانه های در دسترس قابل خرید(گزینه ها ) را محدود می کند مثلاً 30 خانه .اگر از ابزارهای علمی همچون AHP استفاده کنیم و گزینه ها و محدودیت ها را امتیاز بندی کنیم ، گزینه ها به ترتیب و بر اساس اهمیت معیارهایمان رتبه بندی می شوند و شما اگر بخواهید تصمیم بگیرید کدام خانه را خریداری کنید ، قطعا از بین گزینه های ابتدائی شروع می کنید .خوب اینجا چیزی که فراموش شد ارزش ها و باورهای ما بودند که در نظام تصمیم گیری دخالت داده نشدند . اگر برای شما ساده زیستی به عنوان یک ارزش تلقی شود خود بخود مکانیزم تصمیم گیری و نتیجه آن برای شما بسیار متفاوت تر از حالتی خواهد شد که فقط 500 میلیون تومان پول با گزینه های محدود در اختیار دارید .
🔺
تفکر ارزشی بر این نکته تاکید می کند که در هر موقعیت تصمیمی، ارزشها اهمیت بنیادی دارند و موضوعیت گزینهها فقط به این خاطر است که ابزاری برای تحقق ارزشها هستند. بنابراین هنگام تفکر درباره مسالهها یا فرصتهای تصمیم باید بر ارزشها تمرکز کرد و نه گزینههائی که احتمالا آن ارزشها را محقق میسازند.