مدل های ذهنی آنچه می بینیم و می شنویم را فیلتر می کنند.
🔻
مدل های ذهنی همچون یک عینک آفتابی برای ذهن ما عمل می کنند. آنچه می بینیم و میشنویم را فیلتر یا تیره می کنند. اگر دقت کرده باشید وقتی از شاهدان ماجرای یک حادثه مثلا حادثه تصادف شرح اتفاق را سوال می پرسیم ، شرح آنها در مورد ماجرا تفاوت قابل ملاحظه ای با بقیه داشته است! یا در مثالی دیگر اگر پسر یا دختری علاقه مند به طرف مقابل باشد ، بدلیل آنکه مدل های ذهنی وی مانع درک درست واقعیت می شوند ، نمی گذارند ضعف های طرف مقابل را ببینند! و جالب اینکه در بسیاری از موارد به نصیحت و توصیه دیگران توجه نمی کنند و بعضا آن را از روی حسادت می دانند!
انسان بدلیل آنکه نمی تواند همه اطلاعاتی که لحظه به لحظه در دسترس است را جمع آوری و تجزیه و تحلیل کند ، مقداری از اطلاعات را به صورت ناخودآگاه فیلتر می کند. وقتی برای تهیه شیر یا تخم مرغ به بقالی مراجعه می کنید ، احتمالا به دیگر کالاهای موجود در بقالی توجه نمی کنید!
اگر نسبت به کسی نظر خوبی نداشته باشیم ، حتی حرکت دوستانه اش نیز برای ما مشکوک و فریبکارانه به نظر می رسد! اصولا انسان از آنچه اتفاق می افتد ناراحت نمی شود ، بلکه از عقایدش در مورد آنچه اتفاق می افتد ناراحت می شود. اکثر جوامع ، چارچوبهای عمومی دارند که مردم از درون آنها حقایق را می بینند. به عنوان مثال در جامعه ما تصور عمومی بدین شکل است که افزایش نرخ ارز باعث افزایش تورم می شود و خود این مساله به عنوان یک چارچوب تصمیم گیری برای مردم در مورد سرمایه گذاری پذیرفته شده است. این در حالیست که علم اقتصاد عکس این موضوع را ثابت می کند و تورم را علت گرانی نرخ ارز می داند.
🔺