خطاهای ذهنی که می توانند مانع تصمیم گیری درست شوند (خطای ششم : ارابه موسیقی)
خطای ششم: خطای ارابه موسیقی (Bandwagon Effect)
🔻
معمولاً انسانها هنگامی که متوجه شوند و یا برداشت کنند که مردمان بسیار دیگری به رویکردی یا اندیشهای معتقدند، احتمال اینکه بدون فکر کردن آن را بپذیرند ، افزایش مییابد. به این پدیده، اثر ارابه موسیقی (Bandwagon Effect) می گویند.
به موارد زیر دقت کنید :
1- تعداد زیادی از مردم و دانشجویان صرفاً و بر اساس رفتارهای دیگران و یا برداشتی که از رفتار دیگران دارند، شروع به یادگیری زبان انگلیسی ،فرانسوی و ...می کنند .به عبارتی آنان فکر می کنند با این کار نه تنها از قافله باقی نمانده اند ،بلکه در دسته انسانهای موفق قرار گرفته اند! این در حالیست که برای خیلی ها تسلط بر یک زبان دیگر تا آخر عمر کاربردی ندارد!
2-بسیاری از سهامدارن بورس بدون تجزیه و تحلیل و صرفاً بر اساس شایعات و برداشتی که از رفتار دیگران دارند به خرید و فروش یک سهام خاص روی می آورند !
3-در رایگیریها مواردی دیده شده است که رایدهندگان به فردی که حدس زده میشود برنده شود و یا نتایج نظرسنجی اینگونه نشان دهد ، تمایل پیدا میکنند؛ بدون شناخت و اندیشه درباره آن فرد و برنامه هایش. با این کار آنان تصور می کنند که خود را در «طرف برنده» قرار دادهاند.
4-متاسفانه بسیاری از جوانان به راحتی به مدها و موسیقی های دیگر کشورها گرایش پیدا می کنند ، صرفاً بر اساس آنکه احساس باکلاس بودن به قول خودشان به آنها دست می دهد!! و از دیگر کشورها عقب نیستند و به روزند! از یکی از دوستانم که به یک ترانه خارجی گوش می داد و تو حس بود! پرسیدم که معنی این ترانه ای که گوش میدی ،چیه؟ با هیجان بسیار گفت : مهندس ! متن رو بی خیال ، آهنگ رو بچسب!!!
5-شاید بشه به نحوی این خطا رو با ضرب المثل غلط "گر خواهی نشوی رسوا ،همرنگ جماعت شو " مرتبط دانست .
🔺
وجه تسمیه عبارت ارابه موسیقی :
در سال ۱۸۴۸ یکی از نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا با استفاده از دلقکی به نام دن رایس، ارابههای موسیقی در شهرها به حرکت در آورد. این نوآوری وی در جذب مخاطب، بسیار مؤثر عمل کرد. موفقیت این ایده باعث شد، سیاستمداران بیشتری راغب شوند که بر روی ارابه موسیقی بنشینند و خود را در طرف موفقیت نشان دهند. رفته رفته تا به سال ۱۹۰۰ استفاده از ارابهموسیقی به یک استاندارد برای تبلیغات ریاستجمهوری در آمریکا در آمد، که البته بعدها این رفتار به کلی منسوخ شد . (وجه تسمیه به نقل از ویکی پدیا)