خطاهای ذهنی که می توانند مانع تصمیم گیری درست شوند (خطای هفتم : سوگیری نتیجه)
خطای هفتم: سوگیری نتیجه (Outcome Bias)
🔻
سوگیری نتیجه ، یک خطای ذهنی است که در آن قضاوت در مورد یک تصمیم بر اساس نتیجه و خروجی انجام می گیرد و به نحوه انجام فرآیند ،کیفیت تصمیم در زمان اتخاذ آن ، شرایط و الزامات دوره تصمیم ،منابع تصمیم و همچنین شایستگی فرد انجام دهنده توجهی نمی شود . این در حالیست که ممکن است برخی از نتایج به صورت شانسی ، برخی به خاطر شرایط و الزامات حاکم و برخی از نتایج بر اثر رفتارهای مجرمانه بدست آمده باشند .
به مثال های زیر دقت کنید :
1-شما در قرعه کشی فروشگاهی برنده جایزه شده اید . همه ما می دانیم که برنده شدن در قرعه کشی ها حاصل شانس است و به صورت تصادفی امکان پذیر است و لذا نمی توان گفت خرید و عضویت در باشگاه مشتریان یک فروشگاه یک تصمیم درست برای آینده است. ممکن است شخص دیگری بر اساس تجربه شما تصمیم به عضویت در باشگاه خریداران همان فروشگاه بکند و تا آخر عمر برنده هیچ جایزه ای نباشد.
2-دستیابی یک شخص به پولهای بادآورده در شبکه های هرمی حاصل اقدامات مجرمانه بوده و به هیچ عنوان نمی توان تصمیم به عضویت در این شبکه ها را به صرف امید به دستیابی به پول در آینده را منطقی و معقول دانست ، خطایی که متاسفانه برخی از مردم گرفتار آن می شوند .
3-شرکت شما قصد دارد برای انجام پروژه ای از پیمانکاران فعال در آن زمینه دعوت به همکاری نماید . پیمانکاران زیادی در مناقصه شرکت می کنند و هر کدام نتایج کارهای قبلی خود در انجام پروژه های مشابه را ارائه می دهند . آیا صرف توجه به نتایج پروژه های مشابه می تواند مبنای انتخاب قطعی یک پیمانکار باشد ؟ قطعاً خیر . چرا که شرایط انجام ، افراد مجری ،منابع مورد استفاده ،کیفیت انجام فرآیند و الزامات قراردادها با یکدیگر متفاوت بوده و بایستی جزئیات تک تک آنها مورد بررسی قرار گیرد .
4-دوستی به شما میگه که بیا پولت رو در ساخت و ساز مسکن سرمایه گذاری کن و با توجه به سودی که از سالهای قبل بهش رسیده ، این اطمینان رو به شما میده که سود خوبی گیرت خواهد اومد. آیا به صرف دستیابی وی به سود (نتیجه ) و بدون در نظرگرفتن شرایط اقتصادی آن دوره سود آور، تصمیم به سرمایه گذاری در شرایط کنونی و یا در آینده معقول است؟
🔺