خطاهای ذهنی که می توانند مانع تصمیم گیری درست شوند (خطای دوم:لنگر گیری (Anchoring Bias))
خطای دوم : لنگر گیری (Anchoring bias)
🔻
یک کاغذ A4 و یک چارچوب به همان شکل کاغذ به ضخامت 10 سانتی متر ، اما ابعاد آن کمی بزرگتر را در نظر بگیرید .فرض کنید که از لبه بالای چهارچوب ، چهار گوشه کاغذ را بوسیله 4 فنر کوچک به 4 گوشه چارچوب متصل کردید . حال یک تیله را بر روی کاغذ رها کنید . می بینید که تیله به وسط کاغذ جابجا می شود . سپس تیله دوم را رها کنید . تیله دوم به تیله اول تکیه می دهد و به همین ترتیب تیله سوم و چهارم و ... نیز به تیله های اولیه و ماقبل خود تکیه می دهند .
مشابه همین پدیده در ذهن ما نیز اتفاق می افتد که باعث می شود قضاوتهای ما بیشتر تحت تاثیر اولین اطلاعاتی باشد که به ما داده می شود .
بگذارید مثالی بزنم :
فرض کنید که می خواهید یک دست لباس بخرید ، بعد از مراجعه به فروشگاه می بینید که بر روی لباس مورد نظر شما برچسب قیمتی که بر روی آن مبلغ 300 هزار تومان زده شده ،بوسیله ماژیک خط خورده و در کنار آن برچسب دیگری که بر روی آن مبلغ 200 هزارتومان زده شده است و قیمت نهایی را اعلام می کند ،دیده می شود . به خاطر همین خطای لنگرگیری تصوری که ایجاد می شود ،اینست که 200 هزارتومان قیمت خوبی است و شما با خرید آن، 100 هزار تومان تخفیف می گیرید و منفعت می کنید ! در واقع برچسب 300 هزارتومانی مبنای مقایسه (تیله اول) را در اختیار شما می گذارد و باعث می شود قیمت بعدی 200 هزار تومانی (تیله دوم ) را با آن مقایسه کنید و بر همین اساس مانع ادامه تفکر می شود!
🔺
پیامد بد این خطا اینست که ممکن است مبنای اولیه ای (لنگر) که در اختیار ما گذاشته می شود ،بسیار از واقعیت بدور باشد و باعث شود که ما در ظاهر خوشحال باشیم که نفع برده ایم، ولی در باطن و عملاً ضرر کنیم .